Sprayplan

Naadloos spuitwerk – Vermindert galm en verbetert de akoestiek

 • Geluidsabsorberende laag op plafond of wand;
 • Op basis van cellulose: biobased en recyclebaar;
 • Uitstekende akoestische prestaties;
 • Naadloze afwerking direct op de constructie;
 • Dankzij gepatenteerde spuittechniek een significant kortere droogtijd dan concurrerende technieken;
 • Verkrijgbaar in de tinten: wit, lichtgrijs, industrieelgrijs, antracietzwart. Andere tinten in overleg;
 • Speciaal opgeleid en gecertificeerd personeel.

Galm en akoestiek

Sprayplan vermindert op excellente wijze de galm in uw ruimte. Galm kan in bijvoorbeeld een concertzaal een toegevoegde waarde zijn. Maar teveel galm kan hinderlijk zijn. In bijvoorbeeld een kantoor moet met focus gewerkt kunnen worden. U wilt dan niet de telefonerende collega een aantal tafels verderop duidelijk horen, waardoor u moeilijker kan focussen op uw eigen gesprek of werk. Een optimale akoestiek vinden voor uw ruimte is onze uitdaging en passie.

Tijdswinst met Sprayplan

Sprayplan wordt door speciaal hiertoe opgeleid en gecertificeerd personeel aangebracht. Sprayplan maakt gebruik van een spuitprocedé welke door AcoustIQ zelf is ontwikkeld en gepatenteerd. Deze spuittechniek zorgt ervoor dat de droogtijd van de celluloselaag veel korter is dan bij concurrerende technieken. Door de kortere droogtijd van Sprayplan kan meteen na het aanbrengen de ruimte opgeruimd worden. Dit in tegenstelling tot concurrerende spuittechnieken waarbij veelal nog dagen de vloer bedekt moet blijven met zeil wegens vallende druppels. Aangezien de ruimte meteen (nadat het AcoustIQ-team de ruimte schoon heeft opgeleverd) in gebruik genomen kan worden genomen, biedt dat economische voordelen ten opzichte van concurrenten. Dit is een van de redenen waarom vele partijen voor een Sprayplan-plafond kiezen.

Toepassing

Sprayplan onderscheidt zich van andere akoestische maatregelen door de flexibele wijze waarop het kan worden toegepast. De geluidsabsorberende celluloselaag is aan te brengen op plafonds en wanden. Het neemt dus ook geen vloerruimte in beslag, of belemmerd zicht zoals bij akoestische meubels het geval kan zijn. Sprayplan is toepasbaar als afwerking van vlakke, gebogen en geprofileerde ondergronden in bijvoorbeeld kantoren, zwembaden, galerijen, trappenhuizen, horeca, sporthallen, klaslokalen, parkeerkelders, bedrijfshallen en woonkamers.

Uiteraard bekijken wij de situatie graag ter plaatse om u te adviseren op welke plaatsen en in welke dikte u Sprayplan kunt toepassen, om een optimale akoestiek te verkrijgen.

Hieronder vindt u verdere productinformatie.

Toepassingsgebieden

Sprayplan kan op verschillende ondergronden en vormen worden toegepast:

 • Plafonds
 • Wanden
 • Losse elementen
Producteigenschappen
 • Sprayplan is naadloos, ondergrondvolgend akoestisch spuitwerk welke volledig recyclebaar is.
 • In plaats van afgehangen akoestische plafonds of baffles wordt Sprayplan direct tegen de constructie aan gespoten. Hierdoor behoudt de ruimte zijn optische en verse-lucht volume.
 • De geluidsabsorberende vezelstructuur, de geoptimaliseerde luchtstroomdichtheid en het zachte, taaie oppervlak van de opgeschuimde cellulosevezels staan garant voor een uitzonderlijke akoestische prestatie.
 • De meest economische akoestische afwerking dankzij de snelle en eenvoudige spuittechniek.
 • Demping van de vochtschommelingen in een ruimte dankzij de goede vochtabsorptiecapaciteit van de natuurlijke cellulosevezels. Door deze werking blijven ‘onze’ ruimtes ‘s zomers relatief koeler en ‘s winters relatief warmer.
 • Dankzij de zelf ontwikkelde en gepatenteerde spuittechniek de kortst haalbare droogtijd.
 • Leverbaar in diverse fijnheden.
 • Balvaste versie leverbaar.
 • In kleur te spuiten en/of af te werken.
 • In vele toepassingen en varianten op realistische wijze getest bij Peutz en Efectis.
Technische specificaties
Samenstelling

Sprayplan bestaat uit cellulosevlokken welke brand- en schimmelwerend zijn behandeld en worden verspoten met een bindmiddel op waterbasis.

Geluidsabsorptiewaarden
Dikte 125 Hz 250 Hz 500 Hz 1.000 Hz 2.000 Hz 4.000 hz NRC
10 mm 0,06 0,12 0,35 0,60 0,86 0,92 0,50
15 mm 0,09 0,16 0,50 0,81 1,00 1,03 0,60
20 mm 0,14 0,34 0,68 0,86 1,02 1,06 0,75
25 mm 0,15 0,38 0,87 1,06 1,05 1,04 0,85
30 mm 0,17 0,40 0,89 1,07 1,01 1,00 0,85
Uiterlijk, afmetingen, gewicht
Structuur Sprayplan geeft een decoratieve naad- en richtingloze zichtafwerking met een regelmatige structuur. De toplaag is taai en elastisch.
Kleur Basiskleuren: wit, lichtgrijs, industrieelgrijs en antracietzwart volgens monsters. Andere kleuren leverbaar door middel van een nabehandeling met een akoestisch open SurfaceCoat (alle RAL kleuren).
Neveneffecten Sprayplan is reukloos (oplosmiddelenvrij).
Afmetingen In variabele dikten tussen 10 – 30 mm, voor thermische toepassingen zijn grotere diktes leverbaar (spraytherm).
Gewicht < 1 kg/m².10mm.
Mechanische eigenschappen

Sprayplan is licht mechanisch belastbaar. Voor zwaardere mechanische belastingen, zoals bijvoorbeeld balcontact, kan de toplaag in een steviger uitvoering worden geleverd door middel van een nabehandeling met een transparante, akoestisch open TopCoat.

Vuur, explosie
Brandbaarheid Sprayplan toplaag: brandklasse B/s2/d0 volgens EN 13501-1:2002+A1:2009. Testmethode: EN 13823:2010, EN ISO 11925-2:2010. Afschriften brandrapportages Efectis Nederland B.V. op aanvraag.
Rookontwikkeling Bij brand is er weinig rookontwikkeling, er ontstaan geen gloeiende deeltjes en druppels.
Gedrag bij brand Sprayplan werkt brandvertragend; temperatuur komt niet boven 100°C.
Gassen, vloeistoffen, vaste stoffen
Diffusie Dampdiffusieweerstandsgetal: 1.
Vochtopname Sprayplan kan vocht eenvoudig opnemen en afstaan. Hierdoor verkrijgt men een constanter binnenklimaat t.a.v. vocht en temperatuur. Het is raadzaam om bij (ongeisoleerde) buitenconstructies het dauwpunt te bepalen alvorens Sprayplan toe te passen.
Bestandheid Sprayplan is goed bestand tegen schimmels en insecten.
Thermische eigenschappen
 • Warmtegeleidingscoefficient λ reken = 0,04 W/m²K.
 • Elke cm Sprayplan levert een toename aan de warmteweerstand (R) van 0,25 m².K/W.
 • Specifieke warmtecapaciteit c = 1.941 J/(kg.K).
Ontwerp
Bestektekst: Zie onze downloadpagina voor bestekteksten of kijk bij STABU (FPS)
Downloads